Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής του εκπαιδευτικού εργαλείου
"Μωσαϊκό Ιδεών για τον Ευρωπαϊκό Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων", από τα σχολεία της Ελλάδας.

Τα Εργαστήρια Εικαστικής Δημιουργίας

Τριήμερο εργαστήριο εικαστικής δημιουργίας στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης
Από την Τετάρτη 28 ως την Παρασκευή 30 Απριλίου 2010, πραγματοποιήθηκε στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης το εργαστήριο εικαστικής δημιουργίας στα πλαίσια της βράβευσης του σχολείου με το 2ο βραβείο για τη συμμετοχή του στη δράση Μωσαϊκό Ιδεών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στα πλαίσια του εργαστηρίου δημιουργήθηκε ένας πίνακας ζωγραφικής μεγάλων διαστάσεων από τους μαθητές και τις μαθήτριες σε συνεργασία με τις συντονίστριες του προγράμματος και υπό την επίβλεψη της εικαστικού Κάλλιας Κουβά. Ο πίνακας τοποθετήθηκε κατόπιν σε εσωτερικό τοίχο του σχολείου.Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ' τάξης του σχολείου κατάφεραν να αποσπάσουν το δεύτερο βραβείο μεταξύ 60 σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα. Στα πλαίσια του προγράμματος δημιούργησαν ένα μωσαϊκό από ζωγραφιές που απεικονίζουν τη δική τους κατανόηση για τα διάφορα άρθρα του Χάρτη και εκφράστηκαν με άλλους τρόπους που έκριναν κατάλληλους, όπως κολάζ, εκθέσεις, τραγούδια, βίντεο, ιστολόγιο κ.ά.
(Δείτε το ιστολόγιο)

Συντονίστριες του προγράμματος ήταν οι καθηγήτριες Άννα Τσαφαντάκη (κοινωνιολόγος) και η Μαρία Γρηγοριάδη (εικαστικός) ενώ οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι οι:
Βαλτάκη Ερωφίλη, Καρδαμάκη Ευα, Ματζουρανάκη Μαρίνα, Γκερούση Μαρία, Γρυλλάκη Σοφία, Αναστασάκης Μανόλης, Κυπραίου Αγγελική, Τσιρώνη Ιφιγένεια, Τσακομακοπούλου Ευα, Πολίτη Κατερίνα, Καραγιωργάκη Κατερίνα, Τσιγκένη Ιωάννα, Τσαγκαράκη Μαρία, Χατζηανέστη Σοφία, Πιπεράκη Ιερονίκη, Τσατσάκη Κάλλια, Καρδουλάκης Δανιήλ, Κουβαδάκη Ζωή, Ζαχαριάκη Φρατζέσκα, Ρινακάκη Στέλλα, Κυπριωτάκης Γιάννης, Τσαφαντάκη Πέγκυ, Χατζάκη Εμμανουέλα, Λοππινέ Ελίζ, Μπατσίδη Ελένη, Πέτρος Μάνος, Στεφανάκης Σωτήρης, Πέτρος Μάνος, Χατζάκης Γιώργος.

Στιγμιότυπα από το Εργαστήριο

Με αφορμή τη βράβευση αυτή, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης-Europe Direct Κρήτης χρηματοδότησε την δημιουργία, εκτύπωση και διανομή αφίσας με τμήματα του πίνακα με σκοπό να διανεμηθεί στα Γυμνάσια και Λύκεια του Ηρακλείου.

Τριήμερο εργαστήριο εικαστικής δημιουργίας στο Γενικό Λύκειο Γιάννουλης Λάρισας
Από την Τρίτη 4 ως την Πέμπτη 6 Μαΐου 2010, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λύκειο Γιάννουλης Λάρισας, το εργαστήριο εικαστικής δημιουργίας στα πλαίσια της βράβευσης του σχολείου με το 1ο βραβείο για τη συμμετοχή του στη δράση Μωσαϊκό Ιδεών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που περιλάμβανε επίσης και την καταβολή 1.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην καλλιτεχνική αυτή δημιουργία (πίνακας ζωγραφικής μεγάλων διαστάσεων) συμμετείχαν με ενθουσιασμό οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος υπό την καθοδήγηση της εικαστικού Κάλλιας Κουβά.
Τα αποκαλυπτήρια του πίνακα έγιναν την Παρασκευή 7 Μαΐου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του σχολείου αφιερωμένης στο πρόγραμμα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Δήμου Γιάννουλης, οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας και Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Λάρισας, Διευθυντές σχολείων της πόλης, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς.
(Δείτε το Βίντεο της εκδήλωσης).

Τα θέματα στα οποία κυρίως εστίασαν τα παιδιά κατά την διάρκεια του προγράμματος, αφορούσαν τη θανατική ποινή, την εμπορία ανθρώπων, την ισότητα των φύλων, την παιδική εργασία και κακοποίηση, καθώς και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι μαθητές έγραψαν εκθέσεις και ποιήματα, συνέλεξαν άρθρα, ζωγράφισαν, συνέθεσαν τραγούδια, δημιούργησαν βίντεο, συμμετείχαν σε θεατρικά δρώμενα, κατασκεύασαν κολάζ και μέσα από τις εργασίες τους, πρόβαλαν το όραμα και την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο.
(Δείτε τις Μαθητικές εργασίες)

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 31 μαθητές της Β’Τάξης, με συντονίστριες τις καθηγήτριες Ευτυχία Λάνταβου (καθηγήτρια καλλιτεχνικών) και Στεφανία Μαγγανά (νομικό). Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι:
Αμπελαργά Μαρίνα, Γατσέλος Ηλίας, Γκάτης Αθανάσιος, Γούπου Σοφία, Γράμψας Ευάγγελος, Διάλλα Φλώρα, Διαμαντούλη Ελίκη, Καραγκούνης Απόστολος, Καραμάνου Αναστασία,
Καφαντάρης Ιωάννης, Κουρούτσαλη Μαρία, Λαμπαδάρης Ηλίας, Λούτσου Παρασκευή, Μακρή Αικατερίνη, Μαχού Άννα, Μιχαλιού Ειρήνη, Παναγιώτου Δήμητρα, Παπαγεωργίου Δέσποινα,
Παπαευθυμίου Χρυσούλα, Παπαμαργαρίτη Μαρία, Παπαρίζου Γιάννα, Ριζηνός Γιώργος, Σαλτζίδης Ανέστης, Σάρρος Σπύρος, Σιάτρα, Αικατερίνη, Στεργίου Ευάγγελος, Τζίνη Φανή, Τόρης
Κωνσταντίνος, Τσαρούχα Χριστίνα, Φακή Μαρία και Χύτας Ιωάννης.

Στιγμιότυπα από το Εργαστήριο

Τετραήμερο εργαστήριο εικαστικής δημιουργίας στο 3ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας Αττικής
Από την Δευτέρα 27 ως την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας, το εργαστήριο εικαστικής δημιουργίας στα πλαίσια της βράβευσης του σχολείου με το 3ο βραβείο για τη συμμετοχή του στη δράση Μωσαϊκό Ιδεών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στην καλλιτεχνική αυτή δημιουργία (πίνακας ζωγραφικής μεγάλων διαστάσεων) συμμετείχαν και πάλι με ενθουσιασμό οι μαθητές και ο συντονιστής-καθηγητής του προγράμματος υπό την καθοδήγηση της εικαστικού Κάλλιας Κουβά. Ο παρακάτω πίνακας θα τοποθετηθεί μόνιμα στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου.


Τα αποκαλυπτήρια του πίνακα και η γενικότερη παρουσίαση του δουλειάς των μαθητών θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του σχολείου για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Στα πλαίσια του προγράμματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε το σχολικό έτος 2009-2010, οι μαθητές δημιούργησαν ένα μωσαϊκό από ζωγραφιές που απεικονίζουν τη δική τους κατανόηση για τα διάφορα άρθρα του Χάρτη, ενώ εκφράστηκαν και με άλλους τρόπους που έκριναν κατάλληλους, όπως κολάζ, εκθέσεις, ποιήματα, βίντεο κ.ά.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 19 μαθητές και μαθήτριες της Β’ Τάξης (σχολ.έτος 2009-2010), με συντονιστές τον κ. Γιώργο Δεβετζίδη (καθηγητή Κοινωνιολογίας) και την κα. Μαρία Ανδρεάδου (καθηγήτρια Καλλιτεχνικών).
Οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι:
Αγγελίδου Ελένη, Ακομπιάν Τιγκράν, Βασιλοπούλου Ιωάννα, Γεωργούλα Λεμονιά, Καραγεωργιάδη Γεωργία, Καρανικόλας Γεώργιος, Καφάσης Λάμπρος, Κοσσυβάκη Δέσποινα, Νάκου Ασπασία, Ντάση Δήμητρα, Ντουντουλάκη Χριστίνα, Πασιαλή Ευσταθία, Παιδούλιας Αθανάσιος, Παπαγεωργόπουλος Χρήστος, Ζαριτζόγλου Τάσος, Σεϊρλής Μιχάλης, Σιφναίος Στέλιος, Σταυροπούλου Καίτη, Χριστόπουλος Κωνσταντίνος.

Φωτογραφίες από το Εργαστήριο

Στιγμιότυτα από το εργαστήριο (βίντεο-παρουσίαση)